Satul Vistea, Gilau, Piatra de Vistea, Piatra Naturala

Vistea.

Ce sa fi fost mai intai: satul sau piatra? In perioada romana, drumul care lega cetatea Napoca si cetatea Porolissum trecea printre dealurile in subsolul carora se afla frumoasa piatra de constructie. Marturii, insa, fie n-au ramas, fie n-au fost descoperite. Satul Vistea avea sa fie atestat mai tarziu, in secolul al XIII-lea, cand a fost inclus in domeniul episcopal al orasului Gilau.

Numele satului Vistea a fost legat, de-a lungul vremurilor, de piatra naturala care l-a facut celebru in Europa Centrala si de Sud-Est.

 • Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca
 • Biserica Neagra din Brasov
 • Palatul Parlamentului din Budapesta
 • Aproape toate palatele medievale din Transilvania
 • Casa Poporului
 • Palatul de Justitie
 • Acestea sunt cladiri de referinta care au fost construite sau decorate cu „piatra de Vistea”.

  “Piatra de Vistea” este un tip de calcar aflat în componenta geologica a dealurilor din jurul Clujului, in special in zona de Nord-Vest. Piatra naturala din calcar de Vistea este de culoare alba, cu irizatii galbui, este rezistenta la intemperii, cu bune proprietati mecanice, fiind ideala pentru placarile si decoratiunile catedralelor gotice si ale palatelor nobiliare, dar si ale cladirilor administrative din perioada medievala.

  Piatra de Vistea a dobandit o faima nesperata in plina epoca a betonului: in anii '80, exploatarea si prelucrarea acesteia a ajuns la apogeu, datorita comenzilor pentru Casa Poporului (astazi Palatul Parlamentului). In ultimii ani, refacerea vechilor cladirii din orasele medievale, dar si finisarea noilor constructii particulare au marit cererea de piatra de Vistea. Desi mai scumpa decat celelalte materiale de constructii, aceasta este la cautare pentru culoarea deosebita.

  Capitelurile, ancadramentele feresterelor, cornisele , balustrazile, alte elemente de décor interioar si exterior, sunt alese datorita prelucrarii manuale. In atelierele din Vistea, rindeaua, freza, dalta si ciocanul sunt inca folosite de mesteri pentru a da valoare si a innobila piatra.

  La intrebarea ce-a fost mai intai, piatra sau satul, probabil ca raspunsul este unul singur: si piatra, si satul in care locuiau mesterii au existat mereu impreuna...


  Urmariti un clip cu obiceiuri de Paste traditionale in satul VisteaCopyright (c) 2011 Levente Companie PiatraDeVistea.ro